Lime Creative Logo
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επιδημία του νέου κορωνοϊού και τον κλάδο της Φιλοξενίας στα Χανιά και την Κρήτη.


Ο νέος κορωνοϊός έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας. Και με το email αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε τους πελάτες μας στον κλάδο της Φιλοξενίας στα Χανιά και την Κρήτη, για το τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις σας, και του κινδύνους και τις ευκαιρίες (κυρίως αυτές) που δημιουργεί η νέα αυτή (και προσωρινή) πραγματικότητα. Ας τα πιάσουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή, ψύχραιμα και με καθαρό μυαλό.

- Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κορωνοϊός;
- Είναι πιο επικίνδυνος από την γρίπη, αλλά, λόγω των περιοριστικών μέτρων, με πολύ μικρότερη διασπορά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν (δυστυχώς) περίπου 100 άνθρωποι από την γρίπη στην Ελλάδα (κυρίως ηλικιωμένοι, ανεμβολίαστοι, ή/και με προηγούμενα σοβαρά προβλήματα υγείας), ενώ από το νέο κορωνοϊό έχουν πεθάνει (δυστυχώς) 6 άνθρωποι μέχρι σήμερα (ηλικιωμένοι ή/και με προηγούμενα σοβαρά προβλήματα υγείας). Η επικινδυνότητα του νέου αυτού ιού έχει να κάνει με το ότι δεν έχουμε ανοσία ή εμβόλιο για αυτόν, είναι πιο μεταδοτικός από τη γρίπη, και μπορεί να προκαλέσει ιογενή (=επικίνδυνη) πνευμονία σε μεγάλο σχετικά ποσοστό των κρουσμάτων (περίπου 5%), ειδικά στους πολύ ηλικιωμένους και στους ασθενείς με προβλήματα καρδιάς, διαβήτη, και αναπνευστικά.

- Γιατί έχουμε μπει όλοι σε μια άτυπη "καραντίνα";
- Γιατί μέχρι να βρουν οι επιστήμονες το κατάλληλο εμβόλιο και αντιϊκό φάρμακο, είναι η μόνη λύση για να αποφύγουμε τη διασπορά του νέου ιού στον γενικό πληθυσμό. Αυτό έγινε πριν λίγα χρόνια με έναν (πάρα πολύ) πιο θανατηφόρο ιό, τον Έμπολα, σε φτωχές χώρες της Αφρικής με πρακτικά ανύπαρκτα Εθνικά Συστήματα Υγείας και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Σε λίγους μήνες η εξάπλωση του φονικού ιού Έμπολα σταμάτησε και ο ιός εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

- Πότε θα τελειώσει όλη αυτή η παράξενη κατάσταση "καραντίνας" της κοινωνίας και της οικονομίας;
- Αν και δεν ξέρουμε ακριβώς, εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει στους επόμενους 1-3 μήνες. Λόγω του ότι έχει δοθεί απόλυτη προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, το πρώτο αποτελεσματικό αντιϊκό φάρμακο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στα τέλη της άνοιξης και το πρώτο αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανότατα μεταξύ καλοκαιριού 2020 και άνοιξης 2021 - πολύ ταχύτερα από ότι γίνεται συνήθως. Η διαφορά του αντιϊκού από το εμβόλιο είναι ότι με το πρώτο εισάγουμε τα κατάλληλα αντισώματα στον ασθενή για να μην αρρωστήσει, ενώ με το δεύτερο ο ίδιος ο ασθενής παράγει τα αντισώματα και για μεγαλύτερο διάστημα (μήνες ή χρόνια). Βασικά, μόλις βρεθεί και ελεγχθεί το πρώτο αποτελεσματικό αντιϊκό φάρμακο (μια καλή εκτίμηση είναι ότι αυτό θα γίνει μέσα στο Μάιο), αυτό θα είναι "game over" για την επιδημία, καθώς θα παρέχεται άμεσα σε όσους "κολλάνε" το νέο ιό και αυτοί δεν θα παρουσιάζουν πλέον έντονα συμπτώματα που θα είναι επικίνδυνα για τη ζωή τους, ούτε θα απαιτούν εντατική. Τότε ο κορωνοϊός θα αντιμετωπίζεται λίγο πιο σοβαρά από την κανονική γρίπη. Όταν θα βρεθεί και το κατάλληλο εμβόλιο σε μερικούς μήνες, δεν θα μιλάμε πλέον καν για αυτόν, όπως έγινε και με τον ιό Η1Ν1 της γρίπης 11 χρόνια πριν.

- Υπάρχει σήμερα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του νέου ιού;
- Αυτή τη στιγμή, δοκιμάζονται σε όλο τον κόσμο 6 περίπου διαφορετικά "κοκτέιλ" φαρμάκων, που φαίνεται να είναι αποτελεσματικά, και τα οποία συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων φάρμακα που καταπολεμούν την γρίπη, την ελονοσία, τον Έμπολα και τον HIV. Σε μερικές περιπτώσεις τα πρώτα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και βοήθησαν στο να επιβιώσει μέχρι και το 80% των ασθενών που θεωρούνταν τερματικοί, αλλά πρέπει να γίνουν πρόσθετες μελέτες, κυρίως για πιθανές παρενέργειες τους. Νέες θεραπείες ανακαλύπτονται και εξελίσσονται κυριολεκτικά κάθε μέρα - οι εξειδικευμένοι γιατροί έχουν καταφέρει να μειώσουν δραστικά τις τελευταίες 10 μέρες περίπου τους θανάτους από το νέο ιό, το οποίο είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο για την βραχυπρόθεσμη αντιμετώπισή του. Το (μεγάλο) πρόβλημα στην παρούσα φάση δημιουργείται πλέον όχι από την έλλειψη αποτελεσματικής θεραπείας, αλλά από την "υπερφόρτωση" των Εθνικών Συστημάτων Υγείας, όπως χαρακτηριστικά έγινε στην Ιταλία, η οποία δεν επιτρέπει τη σωστή αντιμετώπιση όλων των σοβαρών περιστατικών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας. Αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να αποφύγουμε στην Ελλάδα.

- Πόσο μεγάλη θα είναι η οικονομική ζημία για την επιχείρηση φιλοξενίας μου;
- Πρώτα απ' όλα, όπως είναι αυτονόητο, όταν κλείνουν τα σύνορα, και αυτοαπομονώνεται ο κόσμος, θα υπάρξει σημαντική οικονομική ζημία για τις επιχειρήσεις φιλοξενίας σε όλον τον κόσμο. Η προσωρινή αυτή ζημία θα μετριαστεί από σχετικά κονδύλια και φοροελαφρύνσεις της Ελλάδας και της Ε.Ε., ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις της Κρήτης μπορεί η κορύφωση και το τελείωμα της τουριστικής σεζόν του 2020 να είναι τόσο "δυνατά" που, μαζί με τα "πακέτα" στήριξης της Ε.Ε., να υπερκαλύψουν τις όποιες ζημίες. (Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω.)
Το πόσο θα διαρκέσει, τώρα, αυτή η κατάσταση "έκτακτης ανάγκης" στον παγκόσμιο τουρισμό, δεν το ξέρουμε με ακρίβεια. Εξαρτάται:
(α) από το πόσο γρήγορα θα ανακοπεί η διάδοση του ιού από την εθελούσια αυτοαπομόνωση (στην Κίνα π.χ. η ζωή έχει αρχίσει πλέον να ξαναμπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς).
(β) από το πόσο θα μειώσουν τη βιωσιμότητα του ιού στο περιβάλλον οι υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης, ειδικά στις Μεσογειακές χώρες (αυτό μένει να φανεί στην πράξη, αλλά οι επιστήμονες είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι).
(γ) από το πόσο γρήγορα θα βρεθεί το πρώτο αποτελεσματικό αντιϊκό φάρμακο.

- Τι μέτρα λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο στην Ε.Ε. για τη στήριξη των επιχειρήσεων;
- Επειδή το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το συνολικό κόστος για την οικονομία των κρατών-μελών της Ε.Ε., η ΕΚΤ παρεμβαίνει αρχικά με ένα ισχυρό "πακέτο" στήριξης της Ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 750 δις ευρώ και με πρωτοφανή έκτακτη ρευστότητα στην αγορά ύψους 3 τρις ευρώ (προσοχή: αυτά είναι "τρις" δηλαδή "χιλιάδες δις"). Αν η κατάσταση εξελιχτεί δυσμενέστερα των προβλέψεων, υπάρχουν σκέψεις και για πολύ πιο δραστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, που συμπεριλαμβάνουν και την έκδοση ευρωομολόγου, δηλ. το τύπωμα "ζεστού χρήματος" από την ΕΚΤ - είναι η πρώτη φορά από το 2008 που ακόμη και η Γερμανία βλέπει θετικά κάτι τέτοιο λόγω των έκτακτων συνθηκών. Είναι βασική προτεραιότητα της Ε.Ε. να στηρίξει πολύ ισχυρά όλες τις εταιρείες που θα πληγούν από την επιδημία του νέου κορωνοϊού, όπως αυτές του κλάδου της φιλοξενίας.

- Μέσα σε όλον αυτόν τον "πανικό" με τον κορωνοϊό που έχει δημιουργηθεί, και που τον ενισχύουν τα ΜΜΕ, μήπως υπάρχουν κρυμμένες ευκαιρίες;
- Ακριβώς! Σε πρώτη φάση, αυτά που θα βγουν (πάρα) πολύ "κερδισμένα" από αυτήν την ιδιόμορφη κατάσταση είναι τα e-shops και οι εταιρείες courier και delivery, καθώς ο κόσμος θα αποφεύγει (ή δεν θα μπορεί, όσο πολλά καταστήματα θα είναι κλειστά), να κάνει τις αγορές του αυτοπροσώπως, και θα τις κάνει ηλεκτρονικά. Όταν όμως η ιδιότυπη αυτή "καραντίνα" της κοινωνίας τελειώσει - και θα τελειώσει - όλοι αυτοί που ήταν "κλεισμένοι" στα σπίτια τους θα θέλουν όχι απλά να βγουν έξω, αλλά και να "καλύψουν τον χαμένο χρόνο". Και ο τουρισμός τότε θα ξαναμπεί στην "πρώτη γραμμή" της Ελληνικής οικονομίας, καθώς όλα δείχνουν ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο καλοκαίρι - πιθανόν στις αρχές του.

-Πως θα είναι η κατάσταση μετά τον κορωνοϊό και ποια θα είναι τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στη νέα πλέον εποχή του τουρισμού;
- Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα, λόγω της έγκαιρης λήψης αυστηρών περιοριστικών μέτρων, θα καταφέρει να έχει πολύ λιγότερες επιπτώσεις από το νέο ιό, σε σχέση με όλους του άμεσους ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ακόμη και Τουρκία). Αν πάρουμε υπόψη ότι στα τέλη της άνοιξης η Ελλάδα θα θεωρείται ασφαλέστερος προορισμός ακόμη και από τις ίδιες τους τις χώρες για τους ταξιδιώτες από τις 3 κύριες αγορές του Ευρωπαϊκού τουρισμού (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία), αλλά και γι' αυτούς από τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, καταλαβαίνουμε ότι (αν δεν υπάρξει μια απρόβλεπτη επιδείνωση της κατάστασης, η οποία δεν φαίνεται πιθανή με τα σημερινά δεδομένα) η Ελλάδα θα γίνει η πιο ελκυστική χώρα - προορισμός της Ευρώπης για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2020. Αν και υπάρχει πιθανότητα τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα να κρατήσουν και μετά το Μάιο (παρόλο που αυτό δεν είναι το βασικό σενάριο), όταν τα μέτρα αρθούν, εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να σκέφτονται τις καλοκαιρινές τους διακοπές, εν μέρει και ως "αντίδοτο" ή "επιβράβευση" για τη δύσκολη κοινωνική απομόνωση και τον φόβο που βίωσαν τους προηγούμενους μήνες.

-Ποια θα είναι τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της Κρήτης στη μετά τον κορωνοϊό εποχή του τουρισμού;
- Η Κρήτη έχει τεράστια πλεονεκτήματα στη νέα εποχή, μετά που θα ξανανοίξουν τα σύνορα, θα χαλαρώσουν ή θα καταργηθούν τα περιοριστικά μέτρα, και θα λήξει ο "συναγερμός" για την επιδημία του νέου ιού:
(α) Ανήκει στην Ελλάδα, που όπως όλα δείχνουν θα είναι από τις χώρες που θα έχουν πληγεί λιγότερο από την επιδημία, δηλαδή πιο ασφαλής από όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες του βορρά και του νότου.
(β) Είναι νησί, που δημιουργεί μια επιπλέον αίσθηση ασφάλειας από ένα τυχόν δεύτερο κύμα διάδοσης του ιού στην Ευρώπη (το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, από τη στιγμή που θα βρεθεί αποτελεσματική αντιϊκή θεραπεία, αλλά είναι και θέμα ψυχολογίας).
(γ) Είναι πλέον ένας από τους "Top 3" δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο για το 2020. Στη σχετική λίστα του Tripadvisor, η Κρήτη φιγουράρει στην 3η θέση παγκοσμίως, μετά το Λονδίνο και το Παρίσι, ξεπερνώντας mega-προορισμούς όπως το Μπαλί, τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη, τη Μαγιόρκα και τη Νέα Υόρκη!
(δ) Αν και είναι νησί, έχει ένα αξιοζήλευτο σύστημα υγείας, με μεγάλα, άρτια εξοπλισμένα νοσοκομεία και πανεπιστημιακές κλινικές, κάτι που είναι αδιανόητο για το 99% των υπόλοιπων νησιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συμπερασματικά:
- Η επιδημία του νέου κορωνοϊού έχει "χτυπήσει", όπως είναι λογικό, τις επιχειρήσεις φιλοξενίας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
- Με βάση τα σημερινά δεδομένα, προβλέπεται η κατάσταση να είναι δύσκολη τους επόμενους 1-3 μήνες, και στη συνέχεια να αρχίσουμε σταδιακά να επανερχόμαστε στους παλιούς μας ρυθμούς.
- Η οικονομική στήριξη των πληγεισών επιχειρήσεων, τόσο κεντρικά από την Ε.Ε., όσο και τοπικά από την Ελληνική κυβέρνηση, θα είναι τεράστια.
- Η Ελλάδα, και ειδικά η Κρήτη, έχει όλα τα προσόντα για να "κυριαρχήσει" στις ταξιδιωτικές κρατήσεις στην αμέσως μετά τον κορωνοϊό εποχή, και παρά την δύσκολη αρχή, να κάνει το υπόλοιπο της σεζόν του 2020 εξαιρετικά κερδοφόρο για τον Ελληνικό τουρισμό.
- Το σημαντικότερο το αφήσαμε για το τέλος: Ανεξάρτητα του τι θα γίνει σε παγκόσμιο ή πανελλαδικό επίπεδο στον τομέα της φιλοξενίας, οι επιχειρήσεις του κλάδου που θα κάνουν τις σωστές κινήσεις στο σωστό timing, μέσα στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. Οι συνθήκες κρίσης (πολύ προσωρινής αλλά υπαρκτής στη συγκεκριμένη περίπτωση) για άλλους είναι περίοδοι ζημιών και μειωμένης ρευστότητας και για άλλους η μεγάλη ευκαιρία να "ανοιχτούν" και να διεκδικήσουν νέα μερίδια αγοράς σε αγορές που θα ήταν πρακτικά αδύνατο να το κάνουν υπό "κανονικές συνθήκες". Όλοι οι έξυπνοι "παίκτες" της ταξιδιωτικής αγοράς το γνωρίζουν αυτό.

Εμείς στη Lime Creative παρακολουθούμε στενά όλες τις εξελίξεις σχετικά με το νέο κορωνοϊό και τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του, και θα σας ενημερώνουμε τακτικά για τις καλύτερες κινήσεις στη "σκακιέρα" του online marketing και του branding που πρέπει να κάνετε για να είστε στην πλευρά των κερδισμένων. Υπάρχει μια παλιά παροιμία που λέει ότι "κάθε δυσκολία είναι και μια κρυμμένη ευκαιρία" και αυτό είναι πέρα για πέρα αληθινό στη νέα - και προσωρινή - αυτή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

"Ευχαριστούμε για την προσοχή σας. Ο αγώνας αυτός πρέπει και μπορεί να κερδηθεί. Είμαστε, όπως πάντοτε, στη διάθεσή σας για να το κάνετε αυτό πιο εύκολα, οργανωμένα και αποτελεσματικά."

Εκ της διευθύνσεως
Τμήμα Marketing
Lime Creative Visual Communication Studio

Σχετική αρθρογραφία:
- Φον Ντερ Λάιεν: Ελπίζω να έχουμε εμβόλιο στην αγορά πριν το φθινόπωρο
- Η Κίνα αρχίζει να βρίσκει τους ρυθμούς της
- Κορωνοϊός: "Μέχρι τον Ιούνιο μπορεί να έχει τελειώσει η πανδημία αν κινητοποιηθούν όλες οι χώρες"
- Ταχύτερα από άλλες χώρες τα ελληνικά μέτρα για τον κορωνοϊό
- Αισιόδοξες ειδήσεις από όλο τον κόσμο για τον COVID-19
- Θετική η Γερμανία στην έκδοση ευρωομολόγου λόγω πανδημίας
- Tripadvisor: Popular Destinations - World